15 mei 2018
Tweedehands auto kopen? Lees deze tips om een miskoop te voorkomen!
Een tweedehands auto kopen? Deze tips helpen u om ervoor te zorgen dat het niet uitloopt op een miskoop.
- Tip 1: Kies een auto die bij uw wensen past.
Het is belangrijk om een auto te kopen die bij u past. Bedenk daarom goed waar u de auto voor wilt gebruiken en welke specificaties daarbij belangrijk zijn. Hierbij kunt u denken aan praktische zaken zoals het aantal zitplaatsen, de instaphoogte en de kofferbak ruimte. Het vermogen van de auto, de veiligheidsvoorzieningen en de autokosten zijn ook belangrijke afwegingen.
Als u het wensenlijstje compleet hebt, kunt u gaan kijken naar merk, model en uitvoering, tenslotte is het uiterlijk van de auto ook niet onbelangrijk.
- Tip 2: Koop bij een BOVAG aangesloten bedrijf.
Als u een tweedehands auto koopt, heeft u bij een BOVAG autobedrijf de optie voor meer zekerheden als het gaat om garantie en service, dan bij aankoop van een auto bij een particulier of autohandelaar. Komen er na aankoop van de auto gebreken tevoorschijn, dan staat het BOVAG autobedrijf garant voor service en reparatie.
- Tip 3: Onderzoek de staat van de auto.
Om een goede indruk te krijgen van de auto, is het goed om een uitgebreide proefrit te maken. Let erop of alle bedieningen goed functioneren zoals de remmen, de besturing, het geluid en het zicht.
Vraag naar de onderhoudshistorie van de auto, is het onderhoudsboekje aanwezig? Hebt u na de proefrit nog enige twijfel dan kan er altijd een aankoopkeuring uitgevoerd worden, bij bijvoorbeeld de Dekra.
- Tip 4: Maak duidelijke afspraken.
Als u een geschikte auto hebt gevonden, is het belangrijk om de gemaakte afspraken en de leveringstermijn in de koopovereenkomst op te nemen.
- Tip 5: Vraag naar de garantievoorwaarden
Het is niet vanzelf sprekend dat u garantie hebt als u een auto koopt. Vraag daarom altijd bij de aankoop van een auto wat de garantievoorwaarden zijn en laat deze ook in de overeenkomst opnemen. Als er een mankement aan de auto ontstaat, kunt u zich op deze garantie beroepen.
- Tip 6: Kies een goede autoverzekering.
Als de nieuwe auto op naam is gezet, bent u verplicht om minimaal een WA-verzekering voor de auto te hebben. Als u uw eigen auto hebt ingeruild, vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. Is de auto gevrijwaard, dan stopt de motorrijtuigenbelasting. En met het vrijwaringsbewijs kunt u aantonen dat schades en bekeuringen niet door u zijn veroorzaakt.
- Tip 7: Wees zorgvuldig met de tenaamstellingscode.
Bij de aanschaf van een nieuwe auto, krijgt u een nieuw pasje waar de voertuig gegevens en de gegevens van de eigenaar opstaan. Deze kentekencard is de vervanging van het papieren kentekenbewijs. Naast het pasje krijgt u een tenaamstellingscode van 9 cijfers thuis opgestuurd. Het is belangrijk om deze code goed te bewaren omdat u die nodig hebt bij verkoop, inruil, schorsing, sloop of uitvoer van de auto.