24 maart 2021
Onderhoudtips voor stilstaande auto's
Nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken door de coronacrisis, wordt bij veel mensen de auto niet of nauwelijks gebruikt. Maar is dat lange stilstaan wel goed voor de auto?
Problemen aan uw auto
Als uw auto te lang stilstaat kunnen er problemen met de accu, remmen en banden ontstaan. Wordt uw auto op het moment niet gebruikt, dan is het verstandig om eens in de twee weken ten minste een half uur met de auto te rijden. In deze tijd kan de motor op temperatuur komen en kan de accu goed bijladen.
Wanneer de auto langer dan drie weken stilstaat, kan de accu leeg raken. Het is niet aan te raden om de accu dan los te koppelen. U kunt in dat geval beter een druppellader gebruiken. Deze kunt u aansluiten op de accu, zodat deze geladen en actief blijft. Als uw auto dan een tijdje niet gebruikt wordt, zorgt de druppellader ervoor dat de batterij doorlopend goed wordt onderhouden.
Vastzittende remmen en afgevlakte banden
Hoe langer uw auto stilstaat, hoe groter de kans is dat de remmen ‘vast’ komen te zitten. Laat de auto in de eerste versnelling staan in plaats van op de handrem, dit helpt namelijk het vastzitten van de remmen te voorkomen.
Daarnaast kunnen banden afgevlakt raken, wat kan leiden tot een ‘vierkante band’. Door de bandendruk te verhogen met ongeveer 0,5 bar meer dan voorgeschreven voor uw auto, zakt de band iets minder op één punt en voorkomt u vierkante banden.
Nog een tip: verwijder vogelpoep van uw auto. Vogelpoep bevat namelijk zuren en kan daardoor blijvende lakschade opleveren als het voor een langere tijd blijft zitten.
Voordelen van een stilstaande auto
Eventuele voordelen van het stilstaan van uw auto zijn het milieu, minder brandstofverbruik en u heeft waarschijnlijk genoeg tijd om een APK-keuring in te plannen als de auto verder niet gebruikt wordt.
Auto onderhoud bij Autobedrijf Gert Pater
Bij Autobedrijf Gert Pater is de werkplaats open voor onder andere de APK-keuring. Een afspraak maken kan online via de website of door te bellen naar 0342-442582.
Bron: ANWB