3 november 2020
Autorijden tijdens harde regen
Het is alweer november, wat betekent dat het volop herfst is. Het kan in Nederland hard regenen en dat kan voor overlast zorgen, maar waar moet u op letten met autorijden bij onder andere wateroverlast? ANWB heeft een lijst opgesteld met enkele veel voorkomende vragen omtrent rijden onder regenachtige omstandigheden. De antwoorden op enkele vragen bespreken we in dit bericht.
Aquaplaning
Aquaplaning kan voorkomen wanneer u door een waterpartij rijdt bij zware regenval. Op dat moment ontstaat er tussen uw wielen en het wegdek een dun laagje water, waardoor u grip over de auto kan verliezen. Wanneer u in deze situatie terecht komt kunt u het beste het gaspedaal geleidelijk loslaten. Bij handgeschakelde auto’s is het advies om de koppeling intrappen, en het stuur recht te houden. Daarnaast is het bijhouden van de profieldiepte van de banden erg belangrijk, het is aan te raden om de banden bij een profieldiepte van 3 millimeter te laten vervangen. Het advies van ANWB is om dit vanaf 2 millimeter te doen, maar om veiligheidsredenen is het verstandig de banden eerder te vervangen.
Stoppen op de vluchtstrook
Bij extreme weersomstandigheden kan het moeilijk zijn om de auto recht op de weg te houden, maar mag u dan uitwijken naar de vluchtstrook? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens vindt dat extreem weer een noodsituatie is. Volgens hen is het steeds verstandig om de vluchtstrook op te zoeken als het zicht beperkt wordt. Het enige probleem hierbij is dat er niet vermeld wordt wat onder de noemer ‘extreem weer’ valt. Rijkswaterstaat daarentegen vindt dat u beter langzaam door kan rijden naar een parkeerplaats. Zij geven aan dat de vluchtstrook geen veilige plek is om stil te staan. Tot slot geeft de politie aan het begrijpelijk te vinden dat automobilisten bij extreme weersomstandigheden op de vluchtstrook gaan staan, en dus niet handhavend zullen optreden in deze situaties. Echter is de vluchtstrook niet de meest veilige plek om stil te staan, dus is het steeds aan te raden om door te rijden naar een veilige parkeerplek indien dit mogelijk is.
Door diep water rijden
Het is vaak moeilijk in te schatten hoe diep een plas is op de weg. Als er door diep water gereden wordt, is het grootste probleem de boeggolf. Als deze golfslag hoger komt dan uw bumper loopt u het risico dat water bij de luchtinlaat komt en de motor water gaat aanzuigen. Wanneer er water in een draaiende motor terecht komt, zorgt dit vrijwel altijd voor een aanzienlijke schade. Een gouden tip is om nooit door een plas te rijden waarbij de diepte niet te zien is. Let ook op wanneer straten blank staan en eventueel riolen overgelopen zijn. Er bestaat namelijk een kans dat putdeksels niet meer op hun plek liggen. Het gevaar hierbij is dat uw wiel in een put kan raken waarbij schade veroorzaakt wordt aan de onderkant van uw auto.
Autoschade herstel bij Gert Pater
Waterschade aan uw auto is een vervelende kostenpost, waar u vaak niet op gerekend had. Autobedrijf Gert Pater staat steeds voor u klaar en helpt u met professionele auto reparatie. Plan uw reparatie aan uw auto eenvoudig zelf in via onze website of neem telefonisch contact met ons op via 0342 – 442582.